Κοριοί

Εφαρμόζουμε πρωτόκολλο καταπολέμησης που μας επιτρέπει την οριστική εξάλειψη των κοριών με 1 μόνο εφαρμογή και με μηχανικό τρόπο

Εφαρμόζουμε πρωτόκολλο καταπολέμησης που μας επιτρέπει την ολιστική εξάλειψη των κοριών με 1 μόνο εφαρμογή και με μηχανικό τρόπο

Θέλετε να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από Κοριούς;

ΑΝΤΡΑΚΟΪΛ ΕΛΛΑΣ
Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας

Εγγύηση αποτελέσματος για όλες τις υπηρεσίες μας

Τι είναι ο Κοριός

Oι κοριοί είναι μικρά πεπλατυσμένα αιμομυζητικά άπτερα έντομα, μεγέθους 4-5 χιλ. Ανήκουν στην τάξη Hemiptera και οικογένεια Cimicidae. Υπάρχουν πολλά είδη κοριών, τα περισσότερα είναι παράσιτα πτηνών, μερικά παράσιτα νυχτερίδων και άλλα παράσιτα τρωκτικών. Τα δύο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τα οποία μοιάζουν στην μορφολογία και βιολογία είναι:

  • Cimex lectularius L: Eίναι το μοναδικό είδος που απαντάται στην Ελλάδα.
  • Cimex hemipterus Fabr.: Απαντάται μόνο σε τροπικές περιοχές.

Που ζούν οι Κοριοί

Οι κοριοί ζουν ομαδικά σε ξηρούς στενούς και προστατευμένους χώρους, όπως κρεβάτια, ραφές και πτυχώσεις στρωμάτων, ραφές και θύσανοι μαξιλαριών και κουρτινών, κάτω από ταπετσαρίες, κάτω από πίνακες, κάτω από χαλιά, σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα), σε χαραμάδες, σχισμές και ρωγμές πατωμάτων, κάσες παραθύρων και θυρών, ηλεκτρικές μπρίζες και διακόπτες κ.λπ.. Στα μέρη αυτά αφήνουν και τα αυγά τους. Οι κοριοί είναι νυκτόβια έντομα, δηλαδή παραμένουν κρυμμένοι την ημέρα και εξέρχονται μόνο το βράδυ για αναζήτηση τροφής.

Διασπορά Κοριών

Η διασπορά τους γίνεται με τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων (όπως έπιπλα, τραπέζια, κρεβάτια, στρώματα κ.λ.π.) αλλά και με βαλίτσες και ρούχα ανθρώπων.
Χώροι με μεγάλο πληθυσμό εντόμων, έχουν μια χαρακτηριστική οσμή ειδικά όταν δεν αερίζονται. Οι κοριοί έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση και να δημιουργούν χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες, ενδεικτικό της παρουσίας τους σε ένα χώρο.

Κοριοί και Άνθρωπος

Οι κοριοί πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο για να μυζήσουν αίμα και να τραφούν, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία του από το CO2 που εκλύει και μετά επιστρέφουν στις θέσεις που κρύβονται. Συνήθως χρειάζονται γεύμα για να αλλάξουν νυφικό στάδιο, ενώ το τέλειο έντομο χρειάζεται ένα γεύμα ανά 5 με 7 ημέρες.

Τα στάδια εξέλιξης του Κοριού

Το θηλυκό γεννά κατά την διάρκεια της ζωής του συνολικά 200-500 αυγά χρώματος λευκοκιτρίνου σε ομάδες των 10-50 αυγών. Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 4-21 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία, 7 ημέρες σε 25 οC, λιγότερες σε 27 οC. H μεταμόρφωσή τους είναι ατελής (ανήκουν στα ημιμετάβολα έντομα) και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Έχουν δε πέντε (5) νυμφικά στάδια.
Ο χρόνος εξέλιξης του κοριού ( αυγό-νύμφη-ενήλικο) συμπληρώνεται σε 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια των νυμφικών σταδίων είναι συνήθως 5-8 εβδομάδες, η δε διάρκεια ζωής των ενηλίκων ξεπερνά το έτος. Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν μεγάλα διαστήματα πείνας (μέχρι και 4 μήνες) που ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται και το φύλλο του εντόμου, επιμηκύνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο τους.
Οι κοριοί είναι ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες κατώτερες των 15 οC και ανώτερες των 37 οC καθώς και σε υψηλή υγρασία. Θερμοκρασίες 44-45 οC είναι συνήθως θανατηφόρες.

Υγειονομική σημασία

Η υγειονομική σημασία των κοριών είναι περιορισμένη, δεν θεωρούνται ότι μεταφέρουν ασθένειες στους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι φυσικοί φορείς παθογόνων του ανθρώπου και των ζώων. Αυτό αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή και τη χρήση μόνο του ανθρώπου ως ξενιστή από το C. lectularius.

Οι επαναλαμβανόμενες νύχτες ανήσυχου ύπνου συνοδευόμενου από τσιμπήματα την στιγμή που ξυπνάμε για να ξεκινήσουμε την μέρα μας, είναι η ισχυρότερη ένδειξη πως υπάρχει προσβολή στον χώρο μας.

Το τσίμπημα τους, ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αναφορικά με τον ερεθισμό που θα αφήσει στο δέρμα. Το τσίμπημα τους είναι διαδοχικό και δεν είναι αντιληπτό την στιγμή που ο κοριός τσιμπάει, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Ο κοριός σε αντίθεση με το κουνούπι κατά την διάρκεια του τσιμπήματος εκλύει μια αναισθητική ουσία στο σώμα του ανθρώπου έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτός ο πόνος από το δάγκωμα Συνήθως αφήνει έναν ελαφρύ ερεθισμό και στις πιο ήπιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα του είναι ελαφρώς πιο έντονο από αυτό του τσιμπήματος από κουνούπι.

Αντιμετώπιση

Οι κοριοί δεν είναι μόνο δυσάρεστα και ενοχλητικά έντομα, αλλά και αρκετά έξυπνα. Οι τυπικές χημικές εφαρμογές μπορεί να μην είναι σε θέση να τους εξαλείψουν πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές μέθοδοι.
Ως νυκτόβια έντομα είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε περιοχές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ανθρώπινο μάτι.
Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και τα κατάλληλα μέσα για τον εντοπισμό τους. Δυστυχώς εάν δεν γίνει άμεση επέμβαση στη φωλιά το πρόβλημα παραμένει.
Επικρατεί η άποψη ότι η αντιμετώπιση των ενήλικων κοριών είναι σχετικά πιο εύκολη υπόθεση με διάφορες οικολογικές και μη μέθοδοι έχουν προταθεί διαχρονικά για την απομάκρυνσή τους.
Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός, καθώς οι κοριοί είναι εξοπλισμένοι με υψηλή νοημοσύνη και μπορούν να αναγνωρίσουν μια απειλή.
Είναι γνωστό ότι όταν οι κοριοί αισθάνονται κίνδυνο, τείνουν να παίζουν νεκροί και να μένουν ακίνητοι.
Και με αυτόν τον τρόπο έγινε γνωστή η έκφραση «Παριστάνει τον ψόφιο κοριό».
Εάν η απάντησή μας είναι ανεπαρκής και περιορίζεται απλά στη χρήση χημικών ή μη σκευασμάτων, ή ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε θερμότητα, χωρίς άμεση και στοχευμένη επέμβαση, οι κοριοί απλώς θα μεταφερθούν και θα αναπτυχθούν εκ νέου.
Κατά συνέπεια, όχι μόνο αποτυγχάνουμε να λύσουμε το θέμα αλλά και το οξύνουμε.
Τι γίνεται όμως με τα αυγά και τις φωλιές των κοριών;
Τα αυγά κοριών είναι ανθεκτικά και δεν μπορούν να καταστραφούν με σκόρδο, λεβάντα, θερμότητα ή χημικά.
Για το λόγο αυτό παρατηρείται συχνά ότι σε σημεία που έγινε καταπολέμηση, το πρόβλημα επανεμφανίζεται μετά από 10-20 ημέρες.
Μη φοβάστε δεν ξαναφέρατε εσείς κοριούς στο σπίτι… απλά δεν καταστράφηκαν τα αυγά και οι φωλιές!
Τι να κάνω;
Εάν οι φωλιές και τα αυγά των κοριών εντοπιστούν και καταπολεμηθούν σωστά, θα απαλλαγείτε μια και καλή από αυτό το αρκετά ενοχλητικό έντομο από την πρώτη κιόλας μέρα, χωρίς τη χρήση χημικών.
Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και ο κατάλληλος εξοπλισμός για τον εντοπισμό τους, όπως μπορείτε να δείτε και από τις μεγεθυσμένες φωτογραφίες. Ο εντοπισμός τους είναι μια πολύ δύσκολο υπόθεση.

Με τεχνογνωσία πάνω από 2 δεκαετίες, η Αντρακοϊλ Ελλάς αποτελεί την πλέον εξειδικευμένη εταιρεία στην Ελλάδα στην καταπολέμηση των κοριών.

Θέλετε να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από Κοριούς;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας

Εγγύηση αποτελέσματος για όλες τις υπηρεσίες μας

Ψάχνετε πληροφορίες και για άλλο Παράσιτο;

Ενημερωθείτε για όλα τα παράσιτα και μάθετε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε:

Πελάτες που μας εμπιστεύονται